„Cadoul de Crăciun”, filmul romanesc de OSKAR, la TVR 1, pe 23 decembrie



XXX ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989

CINE@TV

Sambata, 27 iulie 2019
Descoperiți finaliștii care concurează pentru premiul Parlamentului

Filmele finaliste, alese din cele 10 candidate pentru Premiul de film LUX, au fost dezvăluite pe 23 iulie la Roma:
Cold Case Hammarskjöld de Mads Brügger, regizor danez
Ați citit teorii conspirative despre moartea lui Dag Hammarskjöld? Secretarul General al ONU, din Suedia, a murit într-un accident de avion suspect, în 1961, în timp ce se îndrepta către negocierile de încetare a focului în scopul de a rezolva un conflict în Katanga, Congo, unde interese economice masive erau puse în joc.
Hammarskjöld a fost un politician progresist care a vrut să împiedice țările occidentale precum Marea Britanie și Franța să-și restabilească influența în Africa, după ce coloniile și-au câștigat independența. Documentarul lui Mads Brügger aduce lumină asupra misterului. Acesta analizează revendicările din trecut și face treptat descoperiri noi și uimitoare. Acest film provocator ne reamintește și de multe dintre problemele de astăzi. Chiar dacă prezintă multe practici înșelătoare din politică, filmul este, în același timp, profund uman și vesel. Este a treia oară în istorie Premiul LUX când un documentar se numără printre cele trei filme finaliste.

God Exists, Her Name Is Petrunya de un regizor din nordul Macedoniei, Teona Strugar Mitevska
Ce se întâmplă atunci când o femeie participă la o întrecere rezervată în mod tradițional doar bărbaților și reușește să obțină o cruce sfântă pe care un preot ortodox o aruncă într-un râu? Petrunya face tocmai asta și înfurie atât bărbații, cât și preotul, care implică poliția în acest caz. Deși inițial nu era o feministă, Petrunya refuză să cedeze la rugămințile de a întoarce crucea și lupta pentru drepturi egale. „De ce nu am dreptul la un an de noroc?”, întreabă ea făcând referință la „premiul” pentru câștigătorul întrecerii.

The Realm de regizorul spaniol, Rodrigo Sorogoyen
Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere? Acest film de aventuri, plin de adrenalină urmărește un caz de corupție politică. Povestea include moartea unui politician de succes și a domniei lui, care ar fi părut să existe pentru totdeauna.

Filmele europene în cinematografele din UE
Premiul pentru film LUX este un premiu oferit de deputații europeni pentru a promova filmele europene și pentru a le oferi posibilitatea de a circula dincolo de piața lor națională și de a concura mai bine cu filmele americane ce domină pe piață. De aceea, cele trei filme finaliste sunt subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE. Dacă nu reușiți să le vedeți într-un cinematograf din apropiere în următoarele câteva săptămâni, atunci sigur veți avea posibilitatea să le urmăriți în timpul Zilelor Filmului LUX, în toamnă, când acestea vor fi prezente în peste 50 de orașe ți în diverse festivaluri de film.
Filmul câștigător va fi desemnat de deputații europeni și premiul va fi acordat pe 27 noiembrie în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, în prezența producătorilor de film.

Luni, 1 iulie 2019

Cele zece filme europene selectate pentru a participa la Premiul pentru Film LUX 2019

O nouă ediție a competiției pentru Premiul pentru Film LUX a fost lansată în cadrul festivalului internațional de film de la Karlovy Vary, în Republica Cehă. Cele 10 filme alese pentru 2019 au fost dezvăluite pe 30 iunie. 
Parlamentul European sprijină cinematografia ca modalitate de a încuraja dezbaterile despre valorile și problemele sociale din întreaga Europă.

Competiția din 2019
Printre cele 10 filme selectate de juriul Premiului pentru Film LUX, se numără filme de ficțiune și documentare, regizate de directori de sex masculin și feminin, din toate colțurile Europei. 
(în ordine alfabetică, conform versiunii în limba engleză a titlului):
Ce urmează
La 23 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Giornate degli Autori, Roma, vom afla care sunt cele trei filme ce vor fi selectate pentru a concura în finală. Acestea vor fi subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi difuzate în fiecare țară UE în timpul Zilelor de Film LUX în această toamnă.
Câștigătorul va fi selectat de membrii Parlamentului European și va fi anunțat în plen, la Strasbourg, pe 27 noiembrie 2019.

Premiul publicului pentru ediția din 2018
Barbara Majsa
Deputații europeni decid care este câștigătorul final, însă și publicul este implicat. În timpul proiecțiilor de la Zilele Filmului LUX, fiecare spectator poate vota filmul preferat dintre cele trei finaliste. Ulterior, premiul publicului este dezvăluit la Karlovy Vary. 
În acest an, a fost primit de „Woman at war”, regizat de Benedikt Erlingsson. Premiul a fost anunțat de Barbara Majsa (foto), o cineastă din Suedia, aleasă la întâmplare dintre cei care au votat.

          * * * * *
De ce Premiul pentru Film LUX
Premiul pentru Film LUX este un premiu oferit de Parlamentul European pentru a promova cinematografia europeană, pentru a face ca filmele să fie accesibile publicului larg în mai multe limbi și culturi, pentru a promova producții promițătoare, care să circule dincolo de piața lor națională și pentru a încuraja dezbaterile despre valori și probleme sociale în întreaga Europă.




Sâmbătă, 25 noiembrie
Proiecţie de Gală - Cinema City:„Moromeții 2” 
"Moromeții 2" continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.
     Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale publicul îi va vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).
---------------
Moromeții 2 s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga țară vineri, 16 noiembrie, și a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de orașe. Cel mai așteptat film al anului devine astfel și cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, până acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul.
          Pelicula Moromeții 2 se află pe locul 2 în clasamentul box office-ului românesc de weekend, cu încasări de 1.014.189 de lei. Pe primul loc se află filmul de aventuri Animale Fantastice: Crimele lui Grindelwald cu încasări de 1.953.460 de lei și 84.084 spectatori, a cărui premieră a fost în același weekend, iar pe locul al treilea se poziționează biopicul Bohemian Rhapsody, cu 864.116 de lei și 38.890 de spectatori.
Cifrele primului weekend de la lansare poziționează filmul în vârful succeselor de casă românești din ultimele decenii, reușind să strângă în săli un număr de două ori mai mare de spectatori decât Octav (27.221 spectatori), Două Lozuri (27.182 spectatori), #Selfie69 (25.121 spectatori) sau Aferim! (20.039 spectatori), aflate până acum în fruntea clasamentului.
           Avanpremierele și proiecțiile speciale organizate de echipa filmului în cadrul turneului de promovare, demarat de Transilvania Film la finalul lunii octombrie, au strâns aproape 18.000 de spectatori în cele 27 de orașe în care au avut loc. Majoritatea proiecțiilor din caravană au rulat cu casa închisă, filmul și echipa fiind întâmpinați cu aplauze și entuziasm de fiecare dată
              Chiar și după lansarea oficială, caravana își continuă traseul, urmând să mai treacă prin următoarele orașe, în care filmul va putea fi văzut în prezența echipei: Botoșani (22 noiembrie, Cinema Unirea), Suceava (22 noiembrie, Cinema City), Gura Humorului (23 noiembrie, Casa de cultură), Bacău (24 noiembrie, Cinema City), Galați (25 noiembrie, Cinema Profesor Ioan Manole & Cinema City), Carei (28 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor), Satu Mare (28 noiembrie, Teatrul de Nord). În plus, au mai fost anunțate proiecții speciale în Simleul Silvaniei, Roman, Slatina, Mioveni, lista fiind încă deschisă.
La Galați pelicula Moromeții 2 va avea două proiecții de gală, ambele în prezența echipei, la Cinema City, de la ora 19:00, și la Cinema Profesor Ioan Manole de la ora 20:30. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro, Cinemacity.ro sau la casieriile cinematografelor.
  * * * * * * *
Moromeții 2 este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului de Creație al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR și HBO România.
   Cu sprijinul: Cinema City, Banca Transilvania, Timișoreana, Aqua Carpatica, Auchan Retail Romania, Catena, Țiriac Auto.
   Recomandat de: Europa FM.
   Parteneri media: Adevărul, Radio România Cultural, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Euromedia.
Partener monitorizare: mediaTRUST




Duminică, 16 septembrie

- De săptămâna viitoare comisarul Cattani revine pe TVR2


Corrado Cattani este un personaj imaginar, protagonist al primelor patru serii ale serialului de televiziune La Piovra.
Caracatița (La Piovra 1984-2001), filmul creat de Ennio de Concini, în regia lui Damiano Damiani (sezonul 1), Florestano Vancini (sezonul 2) Luigi Perelli (sezoanele 3-7, 10) Giacomo Battiato (sezoanele 8, 9) Caracatița este, fără îndoială, cel mai bun serial poliţist al tuturor timpurilor. Combinând într-o manieră tot mai complexă şi elaborată filmul poliţist cu cel politic şi cu cel de spionaj, La Piovra este şi unul din primele thrillere geopolitice, o super-coproducţie internaţională (Italia, Franţa, UK, RDG, Austria, Germania, Spania, Suedia – vezi detalii la sfârşitul articolului) a cărei acţiuni se desfăşoară pe 4 continente: Europa, Asia, Africa şi America de Nord. Italia, Franţa, Elveţia, Germania, Cehia, Luxemburg, Turcia, SUA sunt tot atâtea locuri de desfăşurare a acţiunii pe câte limbi sunt vorbite.
Este un serial cu o poveste continuă, bine închegată, cu început şi sfârşit, cu o continuitate clară, şi nu mai multe serii TV separate (aşa cum sunt „Stat Trek”, „Star Trek: The Next Generation”). Marea forţă a serialului vine din scenariul, regia, interpretarea şi muzica, ce au fost asigurate în mare parte de aceiaşi oameni, de-a lungul a două decenii, astfel că acţiunea este mai bine organizată decât Mafia însăşi. 
La Piovra, sezonul 7 – cea mai reuşită temă muzicală dintre toate
Temelia serialului este pusă prin primele 2 sezoane, coscenarizate de către Ennio De Concini, unul din cei mai mari scenarişti italieni din toate timpurile şi câştigător al premiului Oscar. Munca sa este continuată în sezoanele 3-7 de trioul de scenarişti Sandro Petraglia, Stefano Rulli, Francesco Marcucci, urmând ca şi aceştia să predea ştafeta, lucrând în strânsă colaborare, cu o nouă echipă mai amplă de scenarişti care au realizat sezoanele 8-10.

Joi, 23 aprilie, 18.00

British Documentary la Galaţi. Ediția a V-a, 2015 vezi mai jos programul vizionărilor

Cele mai bune documentare britanice vor putea fi vizionate la cea de-a V-a ediție a “British Documentary”, la Galaţi, în cadrul proiectului cultural derulat de British Council România şi de Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
„British Documentary” este unul dintre cele mai longevive și populare proiecte ale noastre, care a debutat în 2010, aducând în fața publicului din România cele mai bune documentare britanice.

Pentru fiecare ediție au fost selectate cele mai bune documentare britanice contemporane, nominalizate sau câștigătoare ale premiilor oferite de Grierson Trust: British Documentary Awards, una dintre cele mai importante instituții de profil. Documentarele dezbat numeroase dileme contemporane, unele de-a dreptul controversate, fie în materie de activism, politică și societate, fie mass-media și alte teme de actualitate. 
  • Pe parcursul celor cinci ediții, proiecțiile „British Documentary” au fost difuzate la București, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea și Târgu-Mureș.
  • Cea de-a patra ediție a debutat în 2013 la Cluj-Napoca la Cinematograful „Victoria” continuând apoi, în 2014, la București în Studioul „Horia Bernea” al Muzeului Național al Țăranului Român, la Iași la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și la Târgu-Mureș, cu sprijinul Asociației K'Arte, la Cinema „Arta”.
  • Ediția cu numărul cinci a fost găzduită în București de Studioul „Horia Bernea” al Muzeului Național al Țăranului Român (6 octombrie 2014 - 15 decembrie 2014) și de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” (17 noiembrie 2014 - 11 decembrie 2014) din Râmnicu Vâlcea
Intrarea la toate proiecțiile „British Documentary” este gratuită, iar documentarele sunt subtitrate în limba română.

PROGRAMUL documentarelor:






Marţi, 29 iulie, 14.00
Festivalul de Film"FUTURE MOVIE"GALAŢI-2014


Miercuri, 30 iulie - Selfie
O producţie 100% românească, cu o regizoare originară din Galaţi. De asemenea, actriţa Crina Semnciuc, care are rol principal, este tot din Galaţi şi, împreună cu toată echipa de producţie, va fi prezentă în prima seară de festival, la "Nae Leonard", pentru a fi prezentată publicului.

Sinopsis : În loc să stea acasă şi să înveţe pentru BAC, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel! Yasmine, Roxi şi Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele 2 zile dinainte de examenul maturităţii, iar asta înseamnă să încalce orice regulă şi să facă tot ce le trece prin cap, fără să ţină cont de consecinţe. Vor libertate, adrenalină şi dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere tot ce-şi pot imagina.

Joi, 31 iulie - Blue Jasmine

Este una dintre producţiile dramatice regizate de celebrul Woody Allen, film care a primit, anul acesta, premii la trei dintre cele mai importante competiţii din domeniul cinematografiei mondiale: Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Cate Blanchett (alte două nominalizări: cel mai bun scenariu original - Woody Allen şi cea mai bună actriţă, rol secundar - Sally Hawkins); Globul de Aur pentru cea mai buna actriţă (dramă) - Cate Blanchett (încă o nominalizare pentru cea mai buna actriţă în rol secundar - Sally Hawkins); Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Cate Blanchett (şi alte două nominalizări cel mai bun scenariu original şi cea mai bună actriţă în rol secundar)

Sinopsis : După ce totul se prăbuşeşte în jurul ei, inclusiv mariajul cu afaceristul bogat Hal (Alec Baldwin), eleganta Jasmine (Cate Blanchett) - membră a înaltei societăţi din New York - se mută cu sora ei, Ginger (Sally Hawkins), în modestul apartament al acestei din San Francisco, pentru a încerca să-şi pună viaţa în ordine. Jasmine ajunge la San Francisco într-o stare psihică fragilă, cu mintea tulburată de cocktailul zilnic de antidepresive. Deşi îşi poate păstra, încă, aparenţa aristocratică, Jasmine e un dezastru emoţional, lipsindu-i, în plus, capacitatea de a-şi asigura singură traiul. Jasmine începe să creadă că şi pentru ea există o speranţă când îl întâlneşte pe Dwight (Peter Sarsgaard), un diplomat care se îndrăgosteşte imediat de frumuseţea şi stilul ei sofisticat...

Vineri, 1 august - Frozen

Pe ecranul de opt metri lungime, va rula pentru copii şi nu numai, producţia de animaţie în format 3D a renumitei Case de producţie Disney, un succes de box office al anului trecut , tradus la noi Regatul de gheaţă. De asemenea, multiplu câştigător al Premiilor din 2014: OSCAR (Cel mai bun film de animaţie - lungmetraj), Globul de Aur (pentru cel mai bun cântec original şi pentru cel mai bun film de animaţie), BAFTA (pentru cea mai bună animaţie)

  • Regia - Chris Buck, Jennifer Lee

  • Cu : Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad

  • Gen film 

  • Durata :102 minute

  • Rating 

  • Premiera in Romania: 27.12.2013

  • Sinopsis : Când o profeţie malefică face ca un întreg regat să se cufunde într-o iarnă veşnică, tânăra Anna va trebui să facă echipă cu Kristoff, un alpinist plin de întrăzneală, pentru a porni în căutarea Crăiesei Zăpezii, singura care ar putea pune capăt blestemului. Călătoria le va scoate în cale troli, un amuzant om de zăpadă pe nume Olaf, fiinţe magice, dar şi o mulţime de pericole. Anna şi Kristoff vor fi nevoiţi să le înfrunte în goana lor pentru a salva regatul de la un destin înfiorător.
Sâmbătă, 2 august - Gravity

Misiune în spaţiu este o altă producţie, dar SF, realizată în 3D,  filmul american al anului trecut (7 premii şi 3 nominalizări OSCAR, un premiu şi 3 nominalizări Globul de Aur, 6 premii şi 5 nominalizări BAFTA) care îi are ca protagonişti pe nu mai puţini celebri actori Sandra Bullock şi  George Clooney.

Sinopsis : Bullock va interpreta rolul lui Dr. Ryan Stone, un medic foarte bine calificat în domeniul bioingineriei aflat la prima sa misiune în spaţiu alături de veteranul astronaut Matt Kowalsky (Clooney), care se află pentru ultima dată la comanda unei nave înainte de pensionare. Însă în timpul unei misiuni de rutină în afara navetei, se întâmplă un dezastru. Aceasta este distrusă, lăsându-i pe Stone şi Kowalsky complet singuri - legaţi unul de altul şi de nimic altceva, descriind spirale în întuneric. Tăcerea insuportabilă le spune că au pierdut orice legătură cu Pământul... şi orice şansă de a fi salvaţi. Pe măsură ce frica se transformă în panică, cu fiecare gură de aer se consumă puţinul oxigen rămas. Însă singura cale de a ajunge acasă este aceea de a înainta prin terifianta întindere a spaţiului.

Duminică, 3 augustCloser to the moon

Ultima seară de festival aparţine tot unui film de producţie română, în regia lui Nae Caranfil, dar cu distribuţie internaţională. Filmul, de un real dramatism, redă pe peliculă spectaculosul jaf comis în 1959, asupra unei furgonete a Băncii Naţionale, care a pus întreaga ţară pe jar.

Sinopsis : "În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput, atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!", au subliniat producătorii în prezentarea filmului. Publicul gălăţean trebuie să ştie că pelicula are în distribuţie actori de marcă, printre care Vera Farmiga. În 2010 era nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din "Up in the Air"(în care joacă alături de Clonney), iar toamna lui 2011 şi-o petrecea la Bucureşti ca protagonistă a filmului regizat de Nae Caranfil. Frumoasa actriţă cu rădăcini ucrainene "jefuieşte", din nou, Banca Naţională a României, la jumătate de secol după ce acest lucru chiar s-a întâmplat, rămânând în istoria românilor ca cel mai faimos hold up.
------------------------------
Ioana Crăciunescu
Pentru a păstra ideea de la care au plecat iniţiatorii în organizarea acestui festival, producţiile consacrate vor fi precedate de prezentarea unor filme de scurt metraj ale studenţilor de la Univesitatea Hyperion, UNATC şi Universitatea Media Bucureşti. Ele au fost selectate de profesorii universitari din domeniu dintre cele 60 de filme  înscrise iniţial. Astfel, fiecare seară de festival va fi deschisă de regizorii scurt-metrajelor studenţeşti, după cum urmează:
31 iulie - "O zi bună", regia Cătălin Apostol, 
Scurt metraj de cca. 20 min, producţie 2008. 
Sinopsis: Tentativa de suicid a unui tânăr ameninţat cu divorţul de nevasta sa provoacă diferite reacţii în faţa stâlpului de curent pe care s-a urcat tânărul soţ.
1 august - "2 Crai"Regia: Camelia Popa.
Scurtmetraj de 19 minute, produs de Alexandru Iclozan în 2007
In rolurile principale : Adrian Vancica, Ion Grosu.
Sinopsis: O poveste de dragoste ce intersectează câteva destine în lumea băieţilor de cartier.
2 august - "Taxa de pom", regia Camelia Popescu şi Deian Cărmăzan
Sau Bomboane de ciocolată, un scurtmetraj din 2007
Sinopsis: Un tânăr de la ţară, aflat în pragul nunţii, pleacă în oraş pentru a plăti o taxă obligatorie pentru a putea încheia actul de căsătorie: taxa de pom. O satiră la adresa sistemului birocratic, dar mai ales o poveste despre incapacitatea umană de a se adapta la absurditatea societăţii contemporane....
3 august - "Brigada neagră", scenariu şi regia Andrei Nicolae Teodorescu.
Dan Mircea Cipariu
O producţie UNATC - ROMÂNIA din 2013, 20 minute, în alb şi negru 
Sinopsis: Elvis, Jan și Raţă, trei tineri dintr-un sat uitat de lume, visează la o viaţă mai bună. Visul pare a deveni realitate atunci când planul lor cel mai nebunesc este pus în aplicare.

Seară de seară, alături de invitaţii speciali vor evolua în faţa publicului cei doi prezentatori de marcă, actriţa Ioana Crăciunescu şi poetul Dan Mircea Cipariu
-------------------------------------

Luni, 1 iulie 2018

Cele zece filme europene selectate pentru a participa la Premiul pentru Film LUX 2018


O nouă ediție a competiției pentru Premiul pentru Film LUX a fost lansată în cadrul festivalului internațional de film de la Karlovy Vary, în Republica Cehă. Cele 10 filme alese pentru 2018 au fost dezvăluite pe 1 iulie. Parlamentul European sprijină cinematografia ca modalitate de a încuraja dezbaterile despre valorile și problemele sociale din întreaga Europă. Grație Premiului LUX, cele trei filme din competiția finală vor fi subtitrate în limbile oficiale UE și vor fi difuzate în întreaga UE în această toamnă.



Competiția din 2018

Cele 10 filme, selectate de juriul Premiului pentru Film LUX, sunt atât filme care au atras deja o atenție deosebită la festivalurile de film mari, cât și lansări naționale mici. Acestea sunt foarte diverse, dar au un lucru în comun: reflectă problemele cu care se confruntă societățile noastre, cum ar fi imigrația, populismul, naționalismul, globalizarea, războiul, religia și justiția. Pentru prima dată au fost incluse două documentare („The Other Side of Everything”, „The Silence of Others”).

Următoarele 10 filme au fost nominalizate (în ordine alfabetică, conform versiunii în limba engleză a titlului):
     
Selecția oficială a fost dezvăluită pe 1 iulie de către Evelyne Gebhardt, vicepreședintă a Parlamentului European, și alți eurodeputați, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Ce urmează
La sfârșitul lunii iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Giornate degli Autori, Roma, vom afla care sunt cele trei filme ce vor fi selectate pentru a concura în finală. Acestea vor fi subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi difuzate în fiecare țară UE în timpul Zilelor de Film LUX în această toamnă.
Câștigătorul va fi selectat de membrii Parlamentului European și va fi anunțat în plen, la Strasbourg, pe 14 noiembrie 2018.

Premiul publicului pentru ediția din 2017

 Sînziana-Maria Jurău
Deputații europeni decid care este câștigătorul final, însă și publicul este implicat. În timpul proiecțiilor de la Zilele Filmului LUX, fiecare spectator poate vota filmul preferat dintre cei trei finaliste. Ulterior, premiul publicului este dezvăluit la Karlovy Vary. În acest an, a fost primit de „Sami Blood”(Sange de lapon - 2016), regizat de Maren Ade. Premiul a fost anunțat de Sînziana-Maria Jurău (foto), o cineastă româncă aleasă la întâmplare dintre cei care au votat.
           * * * * * *

De ce Premiul pentru Film LUX

Premiul pentru Film LUX este un premiu oferit de Parlamentul European pentru a promova cinematografia europeană, pentru a face ca filmele să fie accesibile publicului larg în mai multe limbi și culturi, pentru a promova producții promițătoare, care să circule dincolo de piața lor națională, și pentru a încuraja dezbaterile despre valori și probleme sociale în întreaga Europă.
---------------------------------------------------

Miercuri, 26 martie, 10.00
Câte articole, reclame şi bani au generat Premiile Gopo?

Premiile GOPO au fost acordate la începutul acestei săptămâni în sala mare a Operei Române, în prezenţa sutelor de invitaţi şi jurnalişti acreditaţi. Pe lângă deschiderea culturală pe care a avut-o, trebuie spus că evenimentul a beneficiat şi de o mediatizare pe măsură.

Astfel, în perioada 20 februarie – 24 martie 2014, de la lansare şi până la Gala finală, Premiile Gopo au înregistrat 814 de materiale în mass media. Evenimentul a avut o vizibilitate crescută şi în mediul online, cu 549 de materiale publicate şi 182 de postări în social media, potrivit unui raport Mediatrust, citat de portalul de informaţie de afaceri http://www.dailybusiness.ro


Găzduită de Amalia Enache şi Radu Iacoban, şi sprijiniţi de Cabral Ibacka, gala a avut mult umor, momente inedite, dar şi multă emoţie. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct şi în exclusivitate la tv pe ProCinema. Evenimentul a putut fi vizionat şi online pe www.premiilegopo.roşi www.procinema.ro

Marţí, 25 martie, 18.00
Câştigătorii Premiilor GOPO 2014

Cea de-a opta ediţie a Galei Premiilor Gopo şi-a împărţit trofeele în prezenţa a peste 800 de invitaţi şi jurnalişti acreditaţi. Gazde au fost Amalia Enache şi Radu Iacoban, care au prezentat gala cu mult umor, dar şi multă emoţie. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct şi în exclusivitate la televzor pe postul ProCinema. Evenimentul a putut fi vizionat şi online pe www.premiilegopo.roşi www.procinema.ro
Regizorii Igor Cobileanski, Dan Chişu, Nae Caranfil, Marian Crişan şi Iulia Rugină-nominalizată la categoria Cel mai bun debut, actriţele Ela Ionescu-nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, Luminiţa Gheorghiu-nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Diana Cavallioti şi Ioana Flora-nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, actorii Tudor Aaron Istodor, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol, Adrian Titieni -nominalizat la categoria Cea mai bun actor în rol principal, membrii trupei Grimus sau creatorul de modă Alexandru Ciucusunt doar câţiva dintre invitaţii ce au păşit pe covorul roşu al Galei Premiilor Gopo.
Cu filmul "Poziţia copilului"Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu)
Actorii din film au obţinut, pentru perfomanţa lor, premiile de interpretare de la categoriile Cea mai bună actriţă în rol principal (Luminiţa Gheorghiu). Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Ilinca Goia).
Filmul a primit şi statuetele categoriilor "Sunet" (Dana Lucreţia Bunescu, Cristian Tarnoveţchi şi Cristinel Şirli) şi "Montaj" (Dana Lucreţia Bunescu).
Nu în ultimul rând, "Poziţia copilului" a primit şi Premiul Publicului, pentru filmul cu cele mai mari încasări din 2013. În total, filmul laureat anul trecut cu Ursul de Aur a plecat acasă cu 9 statuete Gopo.
Victor Rebengiuc a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal cu partitura din "Câinele japonez"
Un premiu a primit şi „unul dintre cei mai înzestraţi regizori”, Marian Crişan, din partea ProCinema, premiu înmânat de Cristian Tudor Popescu. Trofeul pentru Cea mai bună imagine i-a revenit directorului de imagine Oleg Mutu, pentru filmul "La limita de jos a cerului" iar cel pentru Decoruri i-a revenit lui Cristian Niculescu ("Domestic")."Domnişoara Christina" a plecat acasă cu trei premii: Cele mai bune costume (Maria Miu), Cel mai bun machiaj şi coafură (Cristina TemelieNastasia Mateiu). Premiul pentru Cea mai bună muzică originală a plecat în Marea Britanie, fiind câştigat de Jon WygensRadu Aldea, directorul de imagine al filmului Domnişoara Christina, a fost distins cu Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers din partea colegilor de breaslă. "Experimentul Bucureşti", în regia lui Tom Wilson, a câştigat Gopo pentru Cel mai bun film Documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizorului de către Adrian Titieni. La categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar, câştigător a fost filmul "Vibraţia", în regia lui Germain KandaRadu Jude a primit în această seară cel de-al cincilea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj, pentru "O umbră de nor". La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către "Amour" (r. Michael Haneke). Independenţa Film şi-a adăugat al şaselea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român. Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câştigat de Igor Cobileanski, cu "La limita de jos a cerului" şi premiul Tânără speranţă a fost oferit directorului de imagine Tudor Panduru, pentru scurtmetrajul "Brigada neagră". Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Nicolae Mărgineanu) şi Întreaga Carieră (Radu Beligan). Premiile au fost prezentate de Victor Rebengiuc și, respectiv, Marius Manole. Un premiu special i-a fost oferit şi proiecţionistei Elena Ciocan.
Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti,Primăria Municipiului Bucureşti, CreArT – Centrul de Creaţie, Artă și Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Babel Communications şi Opera Naţională Bucureşti.Sponsori principali: Apa Nova București, BCR, Dacia, Orange Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Jack Daniels, E-Boda, MAC Parteneri: Empire, ODS, H&M, Melkior, Style Revolution, Pullman, Air France, Institutul Cultural Român, The Silver Church Partener media principal: Pro Cinema Partener de monitorizare: mediaTRUST Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers Parteneri media: The One, Glamour, Adevarul, Dilema veche, Procinema.ro, Hotnews, CinemaRx.ro, Filmreporter, Cinefan, Koolhunt.ro.

Luni, 24 martie, 09.00
A XII-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România 
şi-a anunţat câştigătorii

Seara muzicii româneşti s-a încheiat duminică, 23 martie, la Sala Radio, într-o atmosferă incendiară. Nu mai puţin de 18 trofee, creaţii originale din cristal cu incrustaţii de argint, purtând semnătura artistului plastic Ioan Tămâian, au fost înmânate artiştilor premiaţi, pentru performanţele lor din anul 201, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Galei Premiilor Muzicale Radio România, eveniment cu adevărat memorabil ce a durat mai bine de trei ore.


Seara s-a încheiat cu recitalul incendiar susţinut de Loredana - Artistul anului 2013, acompaniată de orchestra sa, Agurida.
*Printre nominalizaţii la această categorie au fost amintiţi: Andra; Holograf; Smiley; Vama
17 dintre trofeele oferite, pe genuri şi categorii muzicale, sunt date pentru cele mai bune performanţe înregistrate anul trecut în muzica pop, folk, pop-dance şi pop-rock, 39 de artişti de top ai show bizz-ului românesc şi 28 de hituri ale anului 2013 figurând pe lista nominalizaţilor.

Premiul special pentru întreaga carieră a fost înmânat compozitorului Jolt Kerestely, care a fost aplaudat la scenă deschisă. Marcel Pavel, invitat special al compozitorului, a adus spectatorilor un cadou binemeritat, interpretarea piesei Copacul, bijuterie componistică aparţinând maestrului.

Câştigătorii trofeelor celei de-a XII-a ediţii


Cel mai bun debutNicole Cherry   
 
Nominalizările au fost: Iulia Em; Jo (Ioana Anuţa) şi Nicole Cherry.









Radio România Junior: Vanessa Marzavan
Nominalizările au fost: Elena Hasna; Omar Arnout; Vanessa Marzavan
  

Cel mai bun cântec pop: Ecou - Elena Gheorghe feat. Glance 
Piese nominalizate: Acasă - Smiley; Alerg printre stele - Ştefan Bănică feat. Pasha Man; Ecou - Elena Gheorghe feat. Glance; Inevitabil va fi bine – Andra; În lipsa ta – Andreea Bănică feat. What’s Up; Memories – Nicole Cherry; Nu ştiu cine eşti – Loredana & Cornel Ilie; Pansament - Paula Seling

Cel mai bun cântec pop-dance: Aroma – DJ Sava feat. Raluka
Piese nominalizate AromaDJ Sava feat. Raluka; In your eyes Inna; Până la cerDeepcentral; Vraja ta - DJ Project feat. Adela.
Cel mai bun cântec folk: Sentimente – Vasile Şeicaru
Nominalizări: Albastru de rai – Adrian Sărmăşan & Zoia Alecu; Mozaic – Nicu Alifantis/Dinu Olăraşu; Pâna la stele – Maria Gheorghiu; Sentimente – Vasile Şeicaru.
           



Cel mai bun cântec pop-rock: Roua dimineţii – Holograf

Nominalizări: Aşa, şi? – Vunk; Două inimi – Bere Gratis; Iartă-mă – Direcţia 5; Perfect fără tine – Vama; Pic, pic – Voltaj; Roua dimineţii – Holograf.
           

Cel mai bun mesaj: Acasă – Smiley
Nominalizări: Acasă – Smiley; Cuvinte – Alexandra Ungureanu & Crush; Schimbă ceva - VH2; Noi ne potrivim – Connect-R; Tăcerea din ochi – Taxi.
 

Cel mai bun album pop: Inevitabil va fi bine 
– Andra / MediaPro Music -
Nominalizări: AcasăSmiley/GSP; Dragostea mea – Lucia Dumitrescu/Fundaţia Radio România; Inevitabil va fi bine – Andra/MediaPro Music, Povestea mea – Ştefan Stan/Universal Music











Cel mai bun album folk şi cel mai bun concept discografic:
Mozaic – Nicu Alifantis
Nominalizări: Albastru de rai – Adrian Sărmăşan; Electromagnetic love – Ioan Gyuri Pascu; Mozaic – Nicu Alifantis; Se plâng de mine îngerii – Iulia Em

Cel mai bun compozitor: Laurenţiu Duţă
Nominalizati: Andrei Maria (Smiley); Laurenţiu Duţă; Marius Moga.

Cel mai bun artist pop-rock: Holograf
Nominalizaţi: Direcţia 5; Holograf; Vama; Vunk

Omul cu chitara: Nicu Alifantis
Nominalizaţi: Adrian Sărmăşan; Nicu Alifantis; Vasile Şeicaru.

Cea mai bună interpretă pop: Andra
Nominalizaţi: Andra; Andreea Bănică; Elena; Loredana; Paula Seling.

Cel mai bun interpret pop: Smiley
Nominalizaţi: Connect-R; Smiley; Ştefan Bănică.

Cel mai bun duet: Nu ştiu cine eşti 
Loredana & Cornel Ilie -
Nominalizări: "Beautiful life” - Sore & Mihai Ristea; „Nu ştiu cine eşti” - Loredana & Cornel Ilie; „Dincolo de cuvinte”Smiley & Alex Velea; „P.O.H.U.I”Carla’s Dreams feat. Inna

Cântecul anului: Perfect fără tine - Vama

Nominalizări: Acasă - Smiley; Ecou - Elena Gheorghe feat. Glance; Inevitabil va fi bine – Andra; Perfect fără tine - Vama; P.O.H.U.I –Carla’s Dreams feat. Inna.
 
Spectacolul de gală, prezentat de Alexandra Ungureanu şi Cornel Ilie, a fost transmis în direct de Radio România Actualităţi şi de Radio România Internaţional, iar înregistrarea va fi programată pe TVR 1 - coproducător al evenimentului.





Luni, 24 februarie, 20.00
Nominalizările celei de a 8-a ediţii a Premiilor GOPO

COMUNICAT: la Gala Premiilor Gopo Cinci lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat
Cel mai bun film:
Autorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer și Marian Crișan – concurează și pentru statueta care răsplătește
Cea mai bună regie.

65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediții a Premiilor Gopo. Câştigătorii vor fi anunţati în cadrul Galei Premiilor Gopo, eveniment ce va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate la TV de Pro Cinema și va putea fi vizionat online pe www.premiilegopo.ro
se luptă pentru statueta acordată la categoria
Cea mai bună actriță în rol principal.

La următoarea categorie concurează pentru premiul
Cea mai bună actriță în rol secundar
  • Mihaela Sîrbu (Când se lasă seara peste București sau Metabolim), câștigătoare anul trecut, la aceeași categorie, cu rolul din Toată lumea din familia noastră
  • Clara Vodă (Domestic), 
  • Ela Ionescu (La limita de jos a cerului), 
  • Ilinca Goia (Poziția copilului
  • Valeria Seciu (Roxanne).
Statueta Gopo acordată la următoarea categorie i-ar putea reveni unuia dintre cei cinci protagoniști nominalizaţi pentru titlul de:
Cel mai bun actor într-un rol principal
Alţi cinci actori  intră în cursa pentru câștigarea statuetei acordată pentru:
Cel mai bun actor într-un rol secundar
La această ediție a Galei, a VIII-a, Filmele cu cele mai multe nominalizări au strâns:
Dintre Documentarele de lungmetraj care au intrat în atenția juriului de nominalizări, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesioniști din industrie filmele
La categoria Cel mai bun film european au fost luate în calcul 41 de producții europene. Criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut:
Premiul pentru Filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat filmulului Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), care a obținut cele mai mari încasări – 1.249.457 lei.

Lista completa a nominalizărilor este disponibilă pe site-ul Premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Constantin Popescu, actrița Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean și criticii de film Bujor T. Rîpeanu, Marilena Ilieșiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar și Cătălin Olaru.

După anunţul nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Sponsori principali: Apa Nova București, BCR, Dacia, Orange

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, E-Boda, MAC, Melkior

Partener media principal: Pro Cinema


Partener de monitorizare: mediaTRUST

Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers




Vineri, 24 ianuarie, 09.00: 
Premiile Gopo, ediţia a 8-a, 24 martie 2014
Comunicat: 
Cea de-a opta ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 24 martie 2014, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA  Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.
De-a lungul celor 7 ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor.
regizorul Radu Jude
CorinaSabau
scenarist
În 2013, cu filmul Toată lumea din familia noastră, Radu Jude și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Corina Sabău), iar actorii din film au obținut, pentru perfomanța lor, premii de interpretare la categoriile: Cel mai bun actor în rol principal (Șerban Pavlu),  Cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu).
Înscrierile pentru cea de-a 8-a ediție a Premiilor Gopo vor avea loc în perioada 24 ianuarie - 5 februarie 2014. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2014 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013.
Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficțiune și documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet)vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.
În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun scurtmetraj, respectiv Cel mai bun documentarînscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri pentru membrii juriului de nominalizări, prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa: Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, sector 2, Bucureşti, în atenţia dlui. Andrei Agudaru (Coordonator de producţie al Premiilor Gopo).
Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa andrei.agudaru@premiilegopo.ro 
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Constantin Popescu, actrița Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean şi criticii de film Bujor RîpeanuMarilena IlieşiuRuxandra GrecuIrina TrocanRaluca Bugnar şi Cătălin Olaru.
După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă  PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.
Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.
Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Filmcu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu