„Cadoul de Crăciun”, filmul romanesc de OSKAR, la TVR 1, pe 23 decembrie



XXX ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989

sâmbătă, 25 martie 2023

105 ani de la Unirea Basarabiei cu România


22 de ani de când Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni "Ștefan cel Mare și Sfânt"- LSG și Liga Studenților din Galați țin viu spiritul, visul și năzuința ReUnirii.

În mai multe orașe din România, grupurile studențești basarabene organizează festivalul „Zilele Basarabiei”, pentru a celebra 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.

La Galați, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt”, de la Universitatea „Dunărea de Jos”, își propune desfășurarea unei serii de manifestări care să celebreze evenimentul, în perioada de 27 martie – 2 aprilie.

Luni, 27 martie, de la ora 10.00 are loc deschiderea festivalului „Zilele Basarabiei” în Campusul Studentesc “Alexandru Ioan Cuza” - UDJ Galați

De la ora 12.00 se desfășoară o dezbatere pentru a marca evenimentul la Muzeul de Istorie, Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea, nr.2.  

Despre eveniment și organizatori:

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Universitatea „Dunărea de Jos” își propune spre desfășurare, în perioada de 27 martie – 2 aprilie, Festivalul „Zilele Basarabiei”, aflat la ediția a XXII-a.

Prima zi: LUNI

ora 10.00 – deschidere;

ora 12.00 – dezbatere, locul desfășurării: Muzeul de Istorie, Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea, nr.2.

Ziua 2: MARȚI

ora 10.00 – dezbatere, locul desfășurării: sala Consiliului de Administrație, Sediul Central al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Strada Domnească 47;

ora 10.00 – Cupa Unirii, tenis de picior;

ora 17.00 – Cupa Unirii, Armwrestling, locul desfășurării: Campusul Studențesc “Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ziua 3: MIERCURI

ora 10.00 – Cupa Unirii, volei, la sala de sport a Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor;

ora 19.00 – Concurs de cultură generală.

Ziua 4: JOI

ora 10.00 – Cupa Unirii Fotbal, la Sala de sport “Florin Balaiș”, Strada Mihai Bravu, nr.44.

Ziua 5: VINERI

ora 10.00 – Cupa Unirii: tenis de masă, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Strada Gării, nr.63-65;

ora 16.00 – Premierea din cadrul Cupei Unirii, în incinta Facultății de Inginerie, sala D03;

ora 20.00 – seară de film, la Casa de Cultură a Studenţilor, Strada Științei, nr.115.

Ziua 6: SÂMBĂTĂ

ora 12.00 – Basarabia Culinară,

ora 16.00 – serata Folk cu artistul Hippie, Campusul Studențesc „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Ziua 7: DUMINICĂ

ora 19.00 – Concert Satoshi & Gandul Mâței, Campusul Studențesc „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați;

ora 23.00 – After Party.

Festivalul „Zilele Basarabiei” este un proiect tradițional al Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni “Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, ce a debutat în anul 2001.


În 2023, proiectul a ajuns la cea de-a XXII-a ediție.

„Zilele Basarabiei” marchează un moment de o importanță deosebită în istoria poporului român și anume - Unirea Basarabiei cu Regatul României. Contextul geopolitic al anului 1918 a favorizat concretizarea aspirațiilor unioniste ale poporului român și a dus la întregirea Regatului României prin alipirea provinciilor istorice românești, iar prima provincie care a făcut pasul spre Marea Unire a fost Basarabia, la 27 martie 1918, atunci când Sfatul Țării a votat unirea cu țara mamă.

Prin Festivalul „Zilele Basarabiei”, C.S.B.B. sărbătorește Unirea Basarabiei cu România, promovează valorile și menține viu spiritul românesc printre etnicii români prin derularea de activități cu caracter cultural, istoric, artistic și sportiv.

Activitățile derulate de-a lungul timpului au avut rolul de a transmite un mesaj pro unionist și pro euro-atlantist în cadrul societății, de a crea o coeziune și un sentiment patriotic în rândul studenților etnici români. Efectele activităților derulate de C.S.B.B. cu ocazia Festivalului

„Zilele Basarabiei” exced mediul academic gălățean, având un impact semnificativ asupra mediului socio-cultural din Galați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu