„Cadoul de Crăciun”, filmul romanesc de OSKAR, la TVR 1, pe 23 decembrie



XXX ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989

miercuri, 22 martie 2023

Proiectul „Bucătăria Hoinară”, trilogia albumelor foto care îți încântă mintea, trupul și sufletul deopotrivă

La 12 ani de la debutul proiectului „Bucătăria Hoinară”, fotograful Răzvan Voiculescu vă invită la lansarea albumului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, partea finală a trilogiei de albume foto dedicată călătorilor care au curiozitatea de a descoperi prin bucate aburinde, povești la gura sobei și personaje suspendate în timp, o altă dimensiune a României.

Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 22 martie, de la ora 18:00, la Hotel Iaki (Sala Casino). În cadrul evenimentului moderat de Carmen Paraschivescu îl veți putea întâlni pe fotograf alături de invitata sa, conf. Univ. Dr. Aurelia Lăpușan.

Cu această ocazie va avea loc proiecția scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, semnat de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Seara se va încheia cu un recital susținut de Lorena Oltean și vom ciocni un pahar din vinul oferit de Crama S.E.R.V.E.

Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” este un album foto care împletește gastronomia cu călătoria, fotograful și echipa lui mergând prin diverse colțuri ale țării pentru a descoperi bucătării străvechi în care bătrânii gătesc ca odinioară. Imaginile din album imortalizează această lume plină de gusturi și arome în povești de care să se bucure și generațiile care vin.

Primele două volume ale trilogiei sunt: „Bucătăria Hoinară” și „Bucătăria Hoinară se întoarce”.

"Bucataria Hoinara" / Noiembrie 2011

Razvan Voiculescu a lansat un nou album de fotografie insotit de scurtmetraj – "Bucataria Hoinara". 

"Bucataria Hoinara" este un album de fotografie si de gusturi. Nu contine retete gastronomice, ci mai degraba intalniri. Intre oameni, locuri, ingrediente - fiecare cu povestea si aroma sa. Albumul aduna in paginile sale calatoria si gastronomia, gusturile locale cu cele de aiurea, Banatul cu Patagonia, iarba de acasa cu verdele de Papaya si crevetii jumbo cu Mocanita.

Cititorii vor fi ispititi cu o colectie de “popasuri de bucatarie” in toate regiunile din Romania, in locuri fermecatoare – unele dintre ele putin cunoscute. Se gateste in gospodarii taranesti si soproane parasite, pe malul Dunarii, pe plaja de la Portita sau in mlastina Letea.

Albumul este insotit de un DVD cu making-of. Filmul este realizat de Serban Georgescu.

Bucătăria Hoinară se întoarce

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu.

Evenimentul de lansare a avut loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.

În cadrul evenimentului au fost proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindari ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu. Proiecția va fi urmată de un scurt recital susținut de Nicu Alifantis.

”Bucătăria Hoinară se întoarce” aduce împreună gastronomia și călătoria, într-o adevărată „campanie” de cucerire a simțurilor, de-a lungul a mai bine de 360 de pagini. Autorul a bătut țara-n lung și-n lat căutând atât peisaje de vis cât și rețete străvechi și oameni autentici.

Poveștile din album vorbesc despre „oamenii locului” în bucătăriile lor suspendate-n timp, pregătind feluri de mâncare așa cum știu ei să facă din străbuni: raci oltenești, plăcintă de Runcu Salvei, malasolca, pâine la țest, găină de nuntă împănată, vargabéles sau levișe cu tormaci.

Vei simți, de asemenea, aroma unor momente și te vei cufunda în aventura de a găti „acolo unde nimeni nu a mai gătit vreodată”. 

Pentru că Răzvan Voiculescu a fost însoțit când și când în peregrinările sale de bucătari, 16 în total, care au gătit în plină natură, în locuri foarte puțin știute, „cucerindu-le” prin aprinderea focului, inspirați de ineditul situației.

Albumul e o compoziție de stări și povești vizuale al căror ingredient-cheie e poftă de a trăi.

Ceea ce vei face, de fapt, parcurgând întregul meniu de capitole al albumului, este să începi o călătorie, pe care, mai departe, să o poți continua în felul tău propriu. Bucătăria Hoinară se întoarce nu propune rețete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente - fiecare cu povestea și aroma sa.

Și poate cel mai important, vei primi, la fiecare pas din album inspirația de a te rătăci. De a te lăsă în voia drumului - cu hărți, dar fără sistem de navigare, căutând nu să ajungi, ci mai degrabă să deviezi și astfel să devii. Putin mai liber și mai senin.„ spune fotograful Răzvan Voiculescu.

 

Razvan Voiculescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice din Copenhaga, specializat în graphic design şi fotografie. A urmat o specializare în cadrul Colegiului de Arte Vizuale din New York, iar între 1984 şi 1989 a avut expoziţii personale la Copenhaga, Goteborg şi Paris. În România a publicat o suită impresionantă de albume de fotografie (multe dintre ele dublate de proiecte video şi multimedia).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu